مقالات صنعت برقی و روشنایی

آموزش نصب چراغ خطی توکار، روکار و آویز

نصب چراغ خطی

نصب چراغ خطی به عنوان یکی از محبوب‌ترین منابع نورپردازی مدرن تاثیر فراوانی در زیباسازی محیط شما خواهد داشت. اجرای نور خطی در سقف یا اجرای نور خطی در گچ علاوه‌بر تامین روشنایی لازم، نورپردازی منحصربفرد و یکنواخت برای شما بوجود می‌آورد.

از این جهت امروزه سیم کشی لاین نوری و نورپردازی خطی با استفاده از چراغ های طولی شکل یکی از پرکاربردترین و پرطرفدارترین روش‌های طراحی روشنایی در انواع کاربری‌ها است. با توجه به اشکال گوناگون چراغی خطی، نحوه نصب چراغ خطی آویز، نحوه نصب چراغ خطی روکار و نحوه نصب چراغ خطی توکار با هم متفاوت می‌باشد.

با توجه به استقبال مردم از انواع مدل‌های چراغ ال ای دی در پروفیل های نور خطی در ادامه این مطلب از وب سایت فروشگاه ایران چراغ قصد داریم به آموزش نصب چراغ خطی توکار کناف، روکار و آویز بپردازیم. پس با ما همراه باشید تا با نحوه نصب این چراغ‌ها آشنا شوید.

نحوه اجرای نور خطی در سقف

نحوه اجرای نور خطی در سقف

یکی از نقاط قوت مهم این چراغ‌ها در مقایسه با انواع چراغ سقفی روکار، توکار و ...قابلیت نصب آن‌ها در مکان‌های مختلف است. براساس نوع نصب چراغ خطی می‌توان آن‌ها را به دسته بندی روکار و توکار تقسیم نمود.

معمولا نصب چراغ به صورت توکار درون گچ، کناف، MDF ، رابیز و .. انجام می‌شود. این در حالی است که نحوه نصب چراغ خطی روکار بر روی دیوار، سقف، بین پارتیشن‌های چوبی و یا شیارهای فلزی و ... صورت می‌گیرد. در اولین گام برای نصب چراغ به صورت روکار باید سوراخ‌هایی در بدنه لامپ و دیوار مورد نظر ایجاد گردد. سپس باید پیچ‌های استاندارد را از سوراخ‌های ایجاد شده عبور دهید و محکم نمایید.

برای نحوه نصب چراغ خطی توکار کناف با هر شکل و خانواده‌ای در محل‌های مختلف، به وجود پوسته‌ای به شکل کاذب نیاز است. دیوار، سقف یا کف کاذب از جمله سطوحی هستند که میزبان این چراغ‌ها با نصب توکار می‌باشند. چراغ‌های توکار لبه دار یا بدون لبه هستند و نصب آن‌ها با براکت یا بدون براکت انجام می‌گیرد. در ادامه نصب چراغ خطی روکار نیز باید رفلکتور را داخل بدنه قرار دهید و سپس دیفیوزر روی بدنه روشنایی را بپوشانید.

نصب و سیم کشی لاین نوری به سه دسته زیر تقسیم می‌شود:

  • نحوه نصب چراغ خطی روکار (SUFACE MOUNTED)
  • نحوه نصب چراغ خطی توکار (RECESSED)
  • نحوه نصب چراغ خطی آویز (SUSPENDED)

علت انتخاب اسلوب نصب چراغ خطی، مواردی از قبیل ایده طراحان روشنایی و جزئیات معماری مکان قرارگیری این تجهیزات روشنایی می‌باشد. در ادامه به صورت مفصل به نحوه نصب چراغ ال ای دی در پروفیل های نور خطی خواهیم پرداخت.

آموزش نصب چراغ خطی توکار

آموزش نصب چراغ خطی توکار

همانطور که گفته شد اجرای نور خطی در گچ نیاز به کنده کاری و قرارگیری تجهیزات در آن دارد. بنابراین می‌توان گفت اجرای نور خطی در سقف و نصب چراغ خطی ویان به صورت توکار کمی دشوارتر از نحوه نصب روکار یا آویز است.

اما شما می‌توانید در ادامه با مراحل آموزش نصب چراغ خطی توکار اشنا شوید و اجرای نور خطی در گچ، کناف و .. را به راحتی انجام دهید.

حفر محل نصب مرحله اول نحوه نصب چراغ خطی توکار

بعد از تعیین نوع چراغ مانند چراغ خطی سایان، چراغ خطی آران و .. و انتخاب براساس ابعاد فیزیکی چراغ، برای اجرای نور خطی در گچ، سقف و .. باید در محل مورد نظر حفره ایجاد نمایید.

همانند نحوه نصب ریسه ال ای دی به صورت توکار در اینجا هم مهم‌ترین نکته ایجاد حفره با سایزی مشابه با سایز برش درج شده در قسمت اطلاعات محصول می‌باشد. این سایز کوچک‌تر از ابعاد بیرونی چراغ می‌باشد.

قرارگیری اجزای نگهدارنده مرحله دوم از اجرای نور خطی در گچ

در گام دوم باید به اتصال قطعات نگهدارنده چراغ خطی پارس سینا پرداخت. اغلب منابع نور خطی، توسط بست پروانه‌ای درون حفره‌ها قرار می‌گیرند. بست پروانه‌ای در ابتدا بوسیله پیچ روی بدنه محکم شده و سپس چراغ درون حفره قرار خواهد گرفت.

بسته به طول چراغ، تعداد این بست‌ها متغیر می‌باشد.

اتصال برق مرحله سوم نصب و سیم کشی لاین نوری توکار

پیش از قرارگیری چراغ درون حفره باید اقدام به نصب سر سیم برق به قسمت انتهایی مولد محصول نمود و سپس از عملکرد صحیح و روشن شدن چراغ اطمینان حاصل کرد. سپس در گام بعدی از نصب چراغ، درایور را درون حفره قرار دهید.

جای دادن چراغ درون حفره مرحله چهارم نصب چراغ خطی توکار کناف

در قدم بعدی از آموزش نصب چراغ خطی توکار کناف، باید با جمع کردن فنر بست‌ها، چراغ را درون حفره قرار دهید و سپس آن‌ها را رها کنید. در این مرحله بست‌ها باز می‌شوند و چراغ را درون حفره مهار می‌کنند.

سیستم باز و بسته شدن بست‌ها در این مرحله از اجرای نور خطی در سقف، به شکل مکانیزم فنر انجام خواهد گرفت.

نصب دیفیوزر مرحله پنجم اجرای نور خطی در سقف

در مرحله آخر آموزش نصب چراغ خطی توکار، بعد از قرارگیری پروفیل چراغ درون حفره و اطمینان از محکم بودن آن باید دیفیوزر محصول را روی آن بگذارید. معمولا نصب دیفیوزرها (پخش کننده نور) با مکانیزم کلیکی انجام می‌شود.

امروزه شرکت‌های تولید کننده در تلاش برای تولید دیفیوزرهایی به شکل یک تکه و بدون درز با طول‌های بلند هستند.

لازم به ذکر است در نصب چراغ خطی توکار کناف، نمونه‌هایی با عنوان بدون لبه (TRIMLESS) موجودند. این نمونه‌ها لبه‌هایی با فاصله از دیفیوزر دارنذ که آن‌ها را با استفاده از پیچ به سطح کاذب اتصال می‌دهند.

نکته بسیار مهم در نحوه نصب چراغ به صورت توکار آن است که محل قرارگیری چراغ باید قبل از مرحله اجرای سطح کاذب تعیین گردد.

درصورت عدم پیش بینی این مرحله، ممکن است به علت برخورد مکان حفره با سازه سطح کاذب، مجبور به جابجایی محل قرارگیری چراغ شوید.

آموزش نحوه نصب چراغ خطی روکار

آموزش نحوه نصب چراغ خطی روکار

علاوه‌بر آموزش نصب چراغ خطی توکار که در بالا بدان اشاره شد، روش دیگری نیز برای نصب این چراغ وجود دارد. در مکان‌هایی که امکان نصب چراغ خطی توکار کناف وجود ندارد، از روش روکار استفاده می‌شود. بعلاوه برخی مواقع بر اساس صلاح دید طراحان نورپردازی، نصب کلید تک پل، چراغ و .... به صورت روکار انجام می‌شود.

معمولا بدنه این چراغ‌ها از متریال آلومینیوم تولید شده است و دارای وزن سبکی می‌باشد. از همین‌‌رو به دلیل وزن ناچیز، امکان نصب چراخ خطی روکار بر روی سقف کاذب نیز وجود دارد. در زیر قصد داریم به نحوه نصب چراغ خطی روکار (SUFACE MOUNTED LINEAR LIGHT) بپردازیم:

علامت گذاری مکان نصب چراخ خطی روکار

در اولین گام از نحوه نصب چراغ به صورت روکار روی هر سطح، باید ابتدا محل دقیق قرارگیری محصول براساس ایده و نظر طراح نورپردازی و شار نوری محصول، تعیین گردد. در ادامه به حفر محل سوراخ در سطح مورد نظر پرداخته می‌شود. این موضوع باعث می‌شود در گام بعدی، سوراخ بدنه یا براکت بر روی حفره درون سطح منطبق شده و نصب چراغ کاملا دقیق انجام گیرد.

نصب بدنه به سطح گام دوم از نحوه نصب چراغ خطی روکار

در ادامه باید بدنه چراغ را بر روی سطح مدنظر ثابت نمایید. این روند یا به صورت مستقیم و با پیچ کردن بدنه روی سطح انجام کی‌گیرد و یا به شکل پیچ کردن آن روی براکت صورت می‌پذیرد. بنابراین طبیعی است که ابتدا باید با توجه به طول پیکره محصول، کف آن سوراخ کاری گردد و سپس ادامه مراحل نصب چرغ خطی روکار انجام شود.

اتصال برق مرحله سوم از نصب چراغ خطی روکار

مرحله بعدی نصب به صورت روکار همانند روی توکار مربوط به سیم کشی و فراهم آوردن برق جهت تغذیه و روشن شدن چراغ است. درایور این خانواده از نورپردازی خطی درون بدنه خود چراغ و درون پروفیل آن قرار می‌گیرد.

قرارگیری طلق دیفیوزر مرحله آخر نصب

همانند آموزش نصب چراغ خطی توکار، در این مرحله طلق دیفیوزر چراغ به شکل کلیکی روی پروفیل آن ثابت می‌شود. این قسمت همانطور که اشاره شد وظیفه پخش یکنواخت نور را دارد.

آموزش نحوه نصب چراغ خطی آویز

آموزش نحوه نصب چراغ خطی آویز

نحوه نصب چراغ خطی آویز مخصوص سطح سقف است و معمولا برای فضاهایی بکار می‌رود که سقف‌هایی با ارتفاع بلند دارند تا بعد از نصب چراغ‌ها سرگیر نگردند. در ادامه به آموزش نحوه نصب چراغ خطی آویز (Suspended Linear light) خواهیم پرداخت:

علامت گذاری مکان نصب به صورت آویز

همانند نحوه نصب چراغ به صورت روکار و نصب کلید و پریز، در این آموزش نیز نخستین گام نشان گذاری مکان نصب است. همانطور که اشاره شد مکان نصب این چراغ براساس طراحی نورپردازی تعیین می‌شود.

نصب کیت اتصال گام دوم از نحوه نصب چراغ خطی آویز

در مرحله بعد کیت نصب که شامل اجزا و یراق آلات مورد نیاز برای نصب و مهار چراغ از سقف متصل می‌شود. بست، سیم بکسل، براکت و ... از جمله قطعاتی هستند که در این مجموعه وجود دارند. رایج‌ترین آویز برای این چراغ‌ها سیم بکسل است. مهم‌ترین قسمت در این مرحله هم ارتفاع کردن سیم بکسل می‌باشد.

اتصال برق مرحله سوم از نصب چراغ آویز

همانند دو روش آموزش نصب چراغ خطی توکار و روکار، در اینجا نیز باید جریان برق را برای دیرایور چراغ و روشن نمودن آن فراهم کرد. به منظور دیده نشدن درایور باید آن را درون پروفیل بدنه قرار داد. سیم برق نیز برای دیده نشدن باید از یک طرف و نزدیک به سیم بکسل پایین آمده تا به منبع تغذیه برسد.

نصب بدنه چراغ مرحله آخر نصب چراغ خطی آویز

در آخرین مرحله باید چراغ را از درون بدنه به آویز اتصال داد. بعد از اتصال بدنه، برای صاف کردن نهایی چراغ‌ها، باید از محل پیچ‌ها رگلاژ نمود. در ادامه نیز دیفیوزر را قرار داده و نصب چراغ تمام می‌شود.

مزایای نصب چراغ خطی توکار چیست؟

از جمله مزایای نصب این چراغ‌ها علاوه‌‌بر بهره‌مندی از عناصر زیبایی‌‌شناسی می‌توان به نورپردازی یکنواخت، تنوع در رنگبندی، کاهش هزینه، عمر طولانی و به صرفه بودن آن اشاره نمود.

نصب چراغ خطی در چه مکان هایی انجام می شود؟

از جمله موارد مورد استفاده برای نصب این چراغ‌ها ساختمان‌های اداری، مسکونی، تجاری، آشپزخانه، درون کمد لباس، زیر کابینت‌ها یا درون پارتیشن‌ها و نورپردازی اتاق کار یا اتاق خواب و .. اشاره کرد.