مقالات صنعت برقی و روشنایی

محافظ برق خانگی و معرفی انواع آن و عملکرد هرکدام

محافظ برق

محافظ برق، یکی از تجهیزات برقی است که با قرارگیری در مسیر برق، در هنگام بروز مشکلاتی مانند بالا پایین شدن ناگهانی و نوسانات برقی، با قطع جریان برق و هدایت جریان به زمین، از سوختن و تضعیف عملکرد وسیله‌ها جلوگیری می‌کند. از آنجایی که امروزه لوازم برقی افزایش قیمت فراوانی پیدا کرده‌اند و قطعی برق و نوسانات برقی نیز به خصوص در فصل تابستان می‌تواند خسارت‌های سنگینی را به افراد وارد کند و دستگاه‌های برقی را بسوزاند، برای جلوگیری از این مشکلات، استفاده از بهترین مارک محافظ برق ضروری است.

این نوسانات ممکن است باعث سوختن انواع لامپ حبابی، لامپ استوانه ای و .. و لوازم برقی شده و حتی منجر به آتش سوزی شود. بهترین محافظ یخچال، بهترین محافظ برق برای کنسول بازی و ... موجب محافظت از این دستگاه‌ها شده و از بروز خسارات جدی جلوگیری خواهد نمود. از این رو در ادامه این مطلب از وب سایت فروشگاه ایران چراغ قصد داریم به مزایا و معایب محافظ برق و کاربرد این دستگاه بپردازیم.

محافظ برق چیست؟

این دستگاه با قرارگیری در مسیر برق و هدایت آن به زمین از بروز خسارات وارده به لوازم و تجهیزات برق جلوگیری می‌کند. کاهش یا افزایش ناگهانی ولتاژ و نوسانات برقی می‌تواند به تجهیزات الکترونیکی آسیب وارد سازد. این دست از نوسانات به سبب وجود بارهای ناپایدار، تغییرات بار و هرگونه عیب در سیستم برق،شرایط آب و هوایی و اتصالات ضعیف و .. رخ می‌دهد. با خرید بهترین مارک محافظ برق می‌توان از رسیدن برق با نوسان بالا به لوازم برقی جلوگیری کرد و مانع خسارت‌های جدی، آتش سوزی و برق گرفتگی خواهد شد.

استفاده از این تجهیزات محافظ مانند پریز ارت دار و ... می‌تواند همانند یک نگهبان برای وسایل برقی دانست که از ولتاژ ناخواسته به دستگاه جلوگیری نموده و از بروز حوادث جلوگیری می‌کنند. در برق کشی ساختمان نیز برای جلوگیری از بروز مشکلاتی مانند آتش سوزی می‌توان از سیم و کابل نسوز استفاده کرد.

عملکرد محافظ برق

عملکرد محافظ برق چگونه است؟

معمولا محافظ برق از اجزایی مانند فیوز، رله‌، مدار اندازه گیری ولتاژ و دیگر قطعات الکترونیکی تشکیل شده است که به طور اتوماتیک عمل می‌کنند. با ایجاد نوسان در برق ورودی محافظ ولتاژ، قطع ولتاژ خروجی متصل به تجهیزات توسط محافظ انجام می‌گیرد و بدین شکل از آسیب های احتمالی جلوگیری می‌شود. درواقع با افزایش و کاهش شدید ولتاژ برق شهری می‌توان به عملکرد محافظ ولتاژ پی برد.

باتوجه به اینکه این دستگاه قسمتی از تجهیزات برقی برای حفاظت‌های ابتدایی است، در بازار به آن محافط خانگی نیز گفته می‌شود. البته این دستگاه در کاربری‌های حساس بکار نمی‌رود. شما می‌توانید برای جلوگیری از سوختن تجهیزات نورپردازی مغازه و منزل خود مانند چراغ ریلی، چراغ دکوراتیو و ... از این دستگاه استفاده کنید.

مزایا و معایب محافظ برق

حال که با عملکرد و تعریف این دستگاه محافظ خانگی آشنا شدیم در ادامه قصد داریم به برخی از مزایا و معایب محافظ برق بپردازیم:

مزایا؛

  • کم وزن
  • تعمیرات آسان
  • قیمت ارزان
  • ابعاد کوچک

معایب؛

  • حساسیت کم
  • درصورت خال زدن رله نیاز به تعمیرات زیاد
  • قطعی ولتاژ و درنتیجه خاموشی تجهیزات متصل به محافظ ولتاژ با ایجاد نوسان

انواع محافظ برق کدام است؟

محافط های برق در بازار دارای انواع مختلفی هستند. شما با شناخت انواع محافظ ولتاژ می‌توانید بهترین مارک محافظ برق و محافط مورد نیازتان را برای جلوگیری از آسیب به محصولات برقیتان خریداری نمایید. از این رو شناخت انواع بهترین محافظ یخچال، بهترین محافظ برق برای کنسول بازی و .. اهمیت زیادی دارد. در ادامه به انواع محافظ ولتاژ براساس نیازهای گوناگون کاربران اشاره خواهیم کرد:

انواع محافظ ولتاژ از لحاظ ساختار

در زیر به انواع محافظ برق از نظر ساختار خواهیم پرداخت:

  • محافظ ولتاژ آنالوگ یا معمولی: این نوع دستگاه دارای 3 لامپ ال ای دی می‌باشد که نشان دهنده وضعیت برق است. ال ای دی قرمز به معنی حالت قطع، ال ای دی سبز به معنای وضعیت عادی و ال ای دی زرد نیز به معنای بازگشت به محدود برق ایمن است.
  • محافظ برق دیجیتال: این دستگاه علاوه‌بر سه چراغ نوع آنالوگ، یک نمایشگر دیجیتال نیز دارد که روی آن می‌توانید اطلاعاتی مانند میزان ولتاژ برق شهری، زمان تاخیر و وضعیت عادی را مشاهده کنید. علامت Lo روی نمایشگر به معنای برق ضعیف و علامت hi نیز به معنای برق قوی‌تر از حالت عادی می‌باشد.
  • محافظ برق با منبع تغذیه بدون وقفه (UPS): محافظ های با UPS یا پریز برق یو پی اس، به دلیل داشتن باتری، در زمان نوسانات برقی علاوه‌بر محافظت از دستگاه‌های الکترونیکی، شرایطی را ایجاد می‌کنند تا دستگاه در زمان محدودی روشن بماند.

انواع محافظ برق از نظر کاربری

محافظ ولتاژ از لحاظ کاربری در دو گروه محافظ برق خانگی و محافظ برق صنعتی تقسیم بندی می‌شود. محافظ‌های برق صنعتی برای دستگاه‌هایی با ولتاژ‌های قوی کاربرد داشته و محافط برق خانگی نیز برای لوازم برقی منازل بکار می‌روند. در ادامه به انواع لوازم برقی که نیاز به محافظ ولتاژ خانگی دارند اشاره می‌کنیم:

  • بهترین محافظ یخچال و فریزر
  • محافظ برق لباسشویی
  • محافظ برق موبایل
  • محافظ ولتآژ تلویزیون
  • محافظ ولتآژ لپ تاپ و کامپیوتر
  • محافظ ولتاژ کنتور
  • محافظ ولتاژ کولرگازی و آبی

انواع محافظ ولتاژ از لحاظ ظرفیت

این دستگاه‌ها دارای ظرفیت ولتاژ متفاوتی هستند. از این رو می‌توان براساس حداکثر ولتاژ قابل تحمل آن‌ها را دسته بندی کرد. برای سیستم های صوتی و تصویری، لب تاب و کامپیوتر، تلویزیون و .. از محافظ‌هایی با توان 2000 وات استفاده می‌شود و برای دستگاه‌های قدرتمندی مانند کولرگازی، محافظ هایی با ولتاژ بالا نظر 6000 وات بکار می‌رود.

انواع محافظ ولتاژ از لحاظ طراحی

تمامی این دستگاه‌ها براساس کارایی خود بگونه‌ای طراحی شده‌اند که دارای پریز برق هستند. اما از لحاظ طراحی بدنه مدل‌های گوناگونی دارند. برای نمونه برخی از این تجهیزات دارای چند پریز برق می‌باشند؛ درحالیکه اغلب گمان می‌کنند محافظ ها تنها یک پریز دارند. محافظ‌ های فاقد سیم برق هم از انواع محبوب این محصولات هستند.

نکات مهم در زمان خرید محافظ برق

علاوه‌بر اینکه در زمان خرید این محصول باید سعی کنید بهترین مارک محافظ برق را تهیه کنید؛ برخی پارامترها نیز در زمان خرید حائز اهمیت هستند که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • طول کابل
  • جنس بدنه
  • تعداد فاز
  • حداکثر جریان انتقالی
  • حداکثر توان قابل پشتیبانی
  • تعداد پریز
  • دکمه‌ی خاموش/روشن
  • امکاناتی از قبیل درگاه USB و صفحه نمایش و …

آیا استفاده از محافظ برق، محافظت صد در صد ایجاد می کند؟

اگرچه استفاده از این محافط موجب محافظت در برابر نوسانتت برق می‌شود، اما در مقابل افزایش زیاد ولتاژ نمی‌تواند محافظت صد در صد ایجاد کند. از طرفی عملکرد این دستگاه بگونه‌ای است که در زمان نوسانات برق دستگاه خاموش می‌شود. درصورتی که برق نوسانات زیادی داشته باشد و یا رعد و برق زیادی در نزدیکی ساختمان وجود دارد؛ این دستگاه می‌تواند عامل خرابی دستگاه باشد و با خاموش روشن کردن مکرر دستگاه به آن آسیب وارد کند.

وظایف محافظ برق چیست؟

این دستگاه علاوه‌بر شناسایی ولتاژ بیش از حد، الکتریسته اضافی را به سیم ارت (سیم متصل به زمین) منحرف می‌کند.

تفاوت چندراهی برق و محافظ برق چیست؟

این دو تجهیزات شاید در ظاهر بهم شبیه باشند اما دارای کارایی متفاوتی هستند. چند راهی برق به پریزهای دیواری اتصال میابد و دارای چند پورت خروجی است. ولتاژ خروجی این دستگاه با ولتاژ پریز دیوار تفاوتی ندارد و سبب افزایش ایمنی نخواهد شد. چند راهی برق تنها برای افزایش تعداد پریزهای برق بکار می‌رود؛ درحالیکه محافظ ولتاژ برای محافظت دستگاه‌ها و لوازم برقی در برابر نوسانات برق مورد استفاده قرار می‌گیرد.