مقالات صنعت برقی و روشنایی

فلیکر (flicker) یا چشمک زدن نور (پدیده سوسو زدن نور لامپ)

فلیکر (flicker) یا چشمک زدن نور

فلیکر (flicker) یا چشمک زدن نور به پدیده سوسو زدن نور لامپ و چراغ گفته می‌شود که موجب احساس نارضایتی برای فرد زیر نور لامپ خواهد شد. سوسو زدن نور چراغ و مشکل فلیکر به سبب نامناسب بودن منابع نوری و استفاده از لامپ‌های قدیمی مانند لامپ‌های الکتریکی یا لامپ‌های فلورسنت است. فلیکر لامپ و سوسو زدن چراغ می‌تواند روی سلامت و راحتی چشم افراد تاثیر منفی داشته باشد. این مسئله حتی می‌تواند سبب خستگی چشم، سردرد و افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های چشمی شود. فلیکر در دوربین عکس برداری نیز سبب کاهش وضوح خواهد شد.

با استفاده از منابع نور با فرکانس و پایداری بالا همانند انواع لامپ ال ای دی مانند لامپ حبابی ال ای دی، لامپ استوانه ای ال ای دی، لامپ اشکی و شمعی و ... می‌توان موجب رفع فلیکر لامپ شد. این دست از منابع نوری معمولا Flicker ندارند و نوری یکنواخت ایجاد می‌کنند. در ادامه این مطلب از وب سایت فروشگاه ایران چراغ قصد داریم به بررسی علل Flicker یا چشمک زدن لامپ ال ای دی و راهکارهای رفع چشمک زدن یا فلیکر نور بپردازیم.

چشمک زدن نور یا فلیکر

چشمک زدن نور یا فلیکر چیست؟

فلیکر (flicker) یا چشمک زدن نور به معنای تغییرات بسیار سریع در میزان شدت روشنایی می‌باشد که براساس فرکانس آن امکان تشخیص یا عدم تشخیص بصری دارد. در طراحی نورپردازی ویترین مغازه و منازل و ادارات عدم وجود Flicker در سیستم نورپردازی و اثرات سوسو زدن نور چراغ بسیار اهمیت دارد. در واقع مشکل فلیکر یک نقص در سیستم روشنایی و یکی از اشتباهات نورپردازی به شمار می‌رود که حتی در فرکانس‌های بالا که فراتر از محدوده بصری امکان تشخیص دارند نیز نباید از آن غافل شد.

درحقیقت محصولی که Flicker در آن قابل تشخیص توسط چشم انسان باشد نشان دهنده کیفیت پایین محصول مورد نظر است؛ اما برخی مطالعات به این نکته اشاره دارند که حتی Flickerهای غیرقابل تشخیص توسط چشم انسان نیز تاثیرات نامطلوبی روی انسان خواهند داشت.

تاثیرات مخرب مشکل فلیکر و چشمک زدن نور

تاثیرات مخرب مشکل فلیکر و چشمک زدن نور

از جمله تاثیرات چشمک زدن نور می‌توان به تاثیرات قابل تشخیص بصری با فرکانس تقریبی 3 تا 70 هرتز که موجب سردردهای شدید و اختلال در بینایی خواهد شد اشاره کرد. همچنین تاثیرات ناخودآگاه در فرکانس‌های بیش از حد ترکیبی که قابل تشخیص توسط چشم انسان نیست، سبب سردرد و حملات میگرنی، کاهش توانایی خواندن، خستگی و کاهش عمومی بینایی می‌شود. سوسو زدن لامپ حتی روی خواب افراد هم تاثیر گذاشته و سبب اختلال در الگوی خواب و کاهش کیفیت خواب می‌شود. از این رو خریداری مناسب نوری با کمترین میزان خیرگی نور و flicker بسیار حائز اهمیت است.

علل Flicker یا سوسو زدن نور چراغ

در ادامه قصد داریم به علت‌های چشمک زدن نور و فلیکر لامپ اشاره کنیم:

استفاده از لامپ‌های قدیمی

هالوژن‌ های قدیمی و لامپ‌های فلورسنت ممکن است به علت دارا بودن فرکانس تغییرات نوری سبب Flicker شوند. در این حالت استفاده از انواع لامپ LED که چشمک زدن نور کمتری دارند، راه حل مناسبی برای رفع فلیکر لامپ است. لامپ هالوژن جیوتن ال ای دی یا لامپ هالوژن پایه سوزنی و ... از انواع این منابع نوری بدون سوسو زدن هستند.

مشکل در منبع تغذیه برق

وجود مشکل در تغذیه برق نیز می‌تواند سبب ایجاد Flicker یا چشمک زدن نور چراغ گردد. این مشکلات شامل اتصالات نامناسب، نقص در شبکه برق و نقص در تجهیزات برقی است.

تنظیمات کنترل نور

برخی از تجهیزات امکان کنترل نور و تنظیم شدت نور دارند. درصورت مناسب نبودن تنظیمات کنترل نور ممکن است Flicker ایجاد گردد.

نقص در تکنولوژی نورپردازی

برخی از تکنولوژی‌های نورپردازی ممکن است دارای ایراداتی باشند که سبب ایجاد چشمک زدن نور می‌شوند. برای نمونه در بعضی از لامپ‌های LED ارزان قیمت ممکن است به دلیل عدم کنترل کیفیت و استفاده از قطعات نامناسب، Flicker ایجاد شود. از این رو باید سعی کنید همواره برای برق کشی ساختمان و نورپردازی محصولات باکیفیت درجه یک و اورجینال تهیه کنید.

ایرادات مدارهای داخلی

وجود مشکل در مدارهای داخلی نظیر استارترها و دیگر قطعات ممکن است سبب ایجاد Flicker شوند. در این حالت تعمیر و تعویض قطعات معیوب سبب رفع Flicker لامپ خواهد شد.

عدم سیم کشی استاندارد

سوسو زدن لامپ ال ای دی گاها به سبب کیفیت پایین سیم‌ها و یا معیوب بودن آن‌ها رخ خواهد داد.

راهکارهای رفع چشمک زدن یا رفع فلیکر لامپ

با استفاده از دوربین‌های گوشی موبایل می‌توان با دقت کمی متوجه فلیکردار بودن لامپ و چراغ شد. راهکار اساسی جلوگیری از مضرات سوسو زدن و رفع چشمک زدن، استفاده از منابع نوری بدون Flicker است؛ برای نمونه نور خورشید به عنوان نور روز فراهم می‌کند که نیاز به درایورهایی با طراحی نسبتا پیچیده دارد. در ادامه به برخی از راهکارهای رفع فلیکر لامپ اشاره خواهیم کرد:

تنظیم فرکانس نور

برخی از انواع لامپ فلورسنت قدیمی ممکن است فرکانس تغییرات نور داشته باشند و سبب ایجاد Flicker شوند. در این شرایط استفاده از لامپ‌های با فرکانس بالاتر و یا تنظیم فرکانس نور در تنظیمات لامپ کمک کننده خواهد بود.

استفاده از لامپ‌های LED

لامپ‌های LED اکثرا نسبت به لامپ‌های فلورسنت یا هالوژن دارای Flicker کمتری هستند. با جایگزینی لامپ آنتی فلیکر می‌توان چشمک زدن نور را به حداقل رساند.

جایگزینی قطعات معیوب

برخی مواقع قطعات داخلی معیوب در لامپ‌ها می‌توانند موجب چشمک زدن نور شوند. در این حالت با جایگزینی قطعات جدید به جای قطعات معیوب می‌توانید مشکل فلیکر را حل کنید.

استفاده از رگولاتورهای نوری

برخی رگولاتورهای نوری، پاور سوئیچینگ و یا کلید دیمر می‌توانند با کنترل شدت نور سبب کاهش Flicker شوند. با تنظیم شدت نور به شکل پایدار می‌توان سبب رفع Flicker لامپ شد.

آیا فلیکر برای لامپ های ال ای دی مضر است؟

درصورتی که flicker به سبب نوسانات ولتاژ ورودی و یا شل شدن و اشکال در سیم کشی لامپ رخ دهد، آسیب دیدگی لامپ‌ها امری بدیهی خواهد بود.

بهترین راهکار برای رفع فلیکر لامپ چیست؟

خریداری محصولات روشنایی باکیفیت که ضمن شار نوری مناسب و شاخص نمود رنگ بالا، بدون خیرگی و چشمک زدن نور هستند بهترین راهکار برای رفع فلیکر لامپ است.

از کجا می توان متوجه شد که یک محصول روشنایی آنتی فلیکر است؟

برای اطمینان از خریداری لامپ آنتی فلیکر باید محصولات روشنایی خود را از فروشگاهی معتبر تهیه کنید. ما در فروشگاه ایران چراغ تمامی محصولات روشنایی خود را با بالاترین کیفیت با خاصیت ضد سوسو زدن ارائه می‌نماییم.