فهرست مطالب
Toggleدیفیوزر چراغ خطی یکی از گزینههای مناسب برای تابش نور به صورت غیرمستقیم است. استفاده از دیفیوزر نور خطی سبب میشود تا نور به صورت کاملا یکنواخت از منبع آن منتشر شود. دیفیوزر لامپ یا چراغ پوششی نیمه شفاف است که با شکست نور و پراکنده کردن آن سبب از بین رفتن نقاط داغ و عدم ایجاد خیرگی شده و نوری ملایم برای شما به ارمغان میآورد. دیفیوزرها دارای انواع مختلفی از نظر شکل ظاهری، متریال ساخته شده و درجه شفافیت هستند. این تجهیرات یکی از عوامل موثر در کیفیت نورپردازی با چراغ خطی میباشند.
جنس دیفیوزر بر مقاومت، شفافیت و قیمت دیفیوزر چراغ خطی موثر است. طراحان نورپردازی با استفاده از تجهیزات نورپردازی و ابزارهای مختلف در تلاشند تا تجربههای بصری منحصربفردی برای افراد ایجاد کنند. انواع چراغ خطی، چراغ ریلی و چراغ نما ها در اجرای نورپردازی داخلی و فضای باز امکانات فراوانی را برای معماران و طراحان بوجود میآورند که در این میان دیفیوزر چراغ خطی یکی از ابزارهای کلیدی در نورپردازی این چراغهاست.
در ادامه این مطلب از وب سایت فروشگاه ایران چراغ قصد داریم بیشتر به کاربردها و مزایای خرید دیفیوزر چراغ خطی بپردازیم.
دیفیوزر چراغ خطی چیست؟
دیفیوزر چراغ خطی، نوعی پوشش نیمه شفاف یا مات میباشد که در جلوی این چراغ قرار میگیرد. هدف استفاده از دیفیوزر نور خطی پخش نور به صورت ملایم و یکنواخت است. از آنجایی که چراغهای خطی نور را به شکل غیریکنواخت و نقطهای منتشر میکنند، ممکن است این نورپردازی باعث خیرگی شده و جلوه خوبی نداشته باشد. از این رو با خرید دیفیوزر چراغ خطی میتوان در اثر شکست نور و پراکنده کردن آن این مشکل را برطرف نمود و نوری یکنواخت و ملایم در فضا فراهم آورد. دیفیوزر (Diffuser) اغلب از پلاستیک یا شیشه ساخته شده و با کنترل روشنایی، نوری ملایم نسبت به لامپ حبابی و دیگر انواع لامپ و چراع ایجاد میکند.
رویکرد این تجهیرات نورپردازی سبب از بین بردن سایههای خشن شده و از تابش خیره کننده جلوگیری مینماید و کیفیت شار نوری ساطع شده را برای انواع کاربرد مطلوبتر میسازد. این تجهیزات در کنار لامپ هالوژن و فریمهای گوناگون مانند فریم هالوژن فلزی در کنار استفاده از کلید و پریز ویرا مدل ساده، کلاسیک و ... برای افزایش کارایی نورپردازی و ایجاد جلوههای ویژه بکار میرود.
مزایای استفاده از دیفیوزر نور خطی
امروزه محصولات روشنایی که به بازار عرضه میشونذ، اغلب دارای نورهای ملایمی هستند و از همینرو شاید خیلی به استفاده از دیفیوزر نیازی نباشد. اما با این حال، اغلب منابع روشنایی این ویژگی را ندارند و استفاده از دیفیوزر چراغ خطی میتواند مزایای زیر را به دنبال داشته باشد:
- انتشار نور یکنواخت و ملایم
- جلوگیری از حرارت دیودها داغ شده
- محافظت کننده از محصولات روشنایی
- امکان ایجاد روشنایی مدرن و جذاب در محیط
- بازده نوری بالا و مناسب
- بهبود کیفیت نور
- حفاظت از طول عمر و عملکرد منبع نور
- پوشش لامپ برای جلوگیری از نشستن گرد و غبار روی آن
- کاهش بازتاب دیود روی سطوح
- جلوگیری از خستگی چشم با تبدیل نور نقطهای به روشنایی ملایم
کاربرد استفاده از دیفیوزر چراغ خطی
یکی از روشهای مهم در نورپردازی استفاده از دیفیوزر چراغ خطی است که به ایجاد نورپردازی مناسب کمک میکند. دیفیوزر لامپ دارای کاربردهای متعددی است که سبب بهبود ظاهر و عملکرد چراغها میشود. در زیر به برخی از کاربردهای استفاده از دیفیوزر چراغ خطی اشاره میکنیم:
حفاظت از منبع نوری
دیفیوزر چراغ خطی به عنوان لایه محافظ برای منابع نوری نظیر LED ها نقش مهمی دارد و از آنها در مقابل ضربه، خرابی، گرد و غبار و ... حفاظت میکند.
کاهش بازتاب دیودها روی سطوح
دیفیوز نور خطی امکان کاهش بازتاب نور از سطوح مختلف را دارد و سبب جلوگیری از ایجاد لکههای نوری و یا تابشهای ناخواسته روی سقف و دیوارها میشود.
صرفه جویی در انرژی
با پخش یکنواخت نور توسط دیفیوزر چراغ خطی میتوان نیاز به تعداد زیاد LEDها یا توان مصرفی را کاهش داد و سبب صرفه جویی در انرژی گردید.
ایجاد نوری جذاب و ملایم
استفاده از دیفیوزر چراغ خطی با ایجاد نوری بی سایه و ملایم سبب ایجاد جلوهای جذاب و زیبا شده و به عنوان یک عنصر دکوراتیو مانند چراغ دکوراتیو برای مکانهای مختلف مناسب است.
کاربردهای چندگانه
دیفیوزر نور خطی به عنوان قسمتی تغییرپذیر در چراغها بکار رفته و امکان تنظیم نور و جلوه را به صورت متغیر فراهم میآورند.
انواع دیفیوزر چراغ خطی
اگرچه تمام دیفیوزرها دارای هدفی یکسان یعنی توزیع نور یکنواخت هستند، اما متریالهای مورد استفاده برای ساخت آنها، شکل ظاهری و درچه شفافیت آنها متفاوت بوده و در علمکرد و کیفیت آنها تاثیرگذار است. در زیر به انواع این تجهیزات اشاره میکنیم:
انواع دیفیوزر نور خطی براساس متریال
هر متریال به سبب اثرات خاص و ویژگیهای خود میتواند در عملکرد و انتخاب نهایی دیفیوزر موثر باشد و متناسب با شرایط محیطی و نیازها بکار رود. انواع دیفیوزر چراغ خطی براساس متریال شامل دسته بندی زیر است:
- دیفیوزرهای پلی پروپیلن (PP):این نوع از دیفیوز چراغ خطی از پلی پروپیلن تولید شده است که پلیمری ترموپلاستیک مقرون بصرفه بوده و دارای قالب گیری آسانی است. پلی پروپلین دارای ساختار سبکی میباشد. دیفیوزرهای PP نسبتا بادوام بوده و امکان تحمل پارگی و سایش متوسطی دارند و عایق حرارتی خوبی به شمار میروند؛ اما در عین حال اشتعال پذیری آنها بالاست.
- دیفیوزرهای پلی کربنات (PC): دیفیوزر پلی کربنات انتخابی عالی برای افرادی است که به دنیال یک دیفیوزر چراغ خطی با دوام درمقابل ضربه هستند. همچنین دیفیوزرهای PC درمقابل اشعه ماوراء بنفش، رطوبت و دیگر شرایط سخت مقاومت خوبی از خود نشان میدهد و برای کاربرد در فضای باز مناسبند. این نوع دیفیوزر علی رقم عبور نور ضعیفتر نسبت به دیفیوزر PMMA دارای قیمت بیشتری است.
- دیفیوزرهای پلی متیل متاکریلات (PMMA): دیفیوزر PMMA دارای مقاومت بالایی در مقابل ماوراء بنفش است؛ درحالیکه سایر نمونهها در برابر گرد و غبار و خراش مقاومت بالایی دارند. این نوع دارای شفافیت بالایی هستند و انتخابی مناسب برای کاربردهایی است که نیاز به پخش یکنواخت بدون از دست دادن شدت دارد. علی رقم مقاومت کمتر ضربهای دیفیوزرهای PMMA نسبت به دیفیوزرهای PC، این دیفیوزرها امکان تحمل مقدار متوسطی از نیرو را دارند. بعلاوه دیفیوزر PMMA به سبب نفوذپذیری کم بخار آب شناخته میشوند که به این تجهیزات اجازه حفظ شفافیت نوری را در محیط های مرطوب میدهد.
- دیفیوزرهای پلیاستایرن (PS):دیفیوزرهای PS، از پلی استایرن پلیمری ترموپلاستیک تولید شدهاند که علی رقم چگالی کم در مقابل ضربه و نور UV مقاومند. قیمت دیفیوزر لاین نوری از نوع PS نسبت به دیگر انواع کم تر است. با این حال این نوع دیفیوزر به اندازه نوع PMMA یا PC بادوام نیستند و در دماهای سر شکننده میباشند.
علاوهبر متریالهای گفته شده در بالا در ساخت دیفیوزر نور خطی از متریالهای دیگری مانند رزین اکریلیک نیز استفاده میشود. این رزین مصنوعی مشابه PMMA است و دارای نقطه نرمی بالایی بوده و در برابر مواد شیمیایی و حرارت مقاومتر هستند.
انواع دیفیوزر براساس درجه شفافیت ظاهری
دیفیوزرها دارای درجات شفافیت مختلفی هستند و نور را در الگوها و اشکال متنوع انتشار میدهند:
- دیفیوزر شفاف: این نوع کاملاً شفاف بوده و بدون انتشار قابل توجه امکان انتقال نور بالا را فراهم می کند. زمانیکه هدف حفظ روشنایی منبع نور و وضوح باشد، دیفیوزرهای شفاف بکار میروند.
- دیفیوزر مات: این نوع دارای سطحی مات هستند که سبب کاهش تابش خیره کننده نور شده و نوری ملایم بوجود میآورند. دیفیوزر مات خروجی نوری یکنواخت ارائه میدهند و در مکانهایی که به نور یکنواخت نیاز است بکار میروند.
- دیفیوزر چراغ خطی اوپال: این نوع دارای سطحی سفید رنگ هستند که نوری ملایم و پراکنده ایجاد کرده و برای کاربردهایی که نیاز به حداقل تابش خیره کننده است مناسبند.
- دیفیوزر نور خطی شیری رنگ: این نوع قابلیت عبور نوری برابر با 60 تا 70 درصد داشته و از اوپالها تیرهتر هستند.
- دیفیوزر مشکی یا تیره: دیفیوزر مشکی نوآوری جدید است که هدف آن به حداقل رساندن انعکاس نور به جای انتقال و پراکندگی آن میباشد و برای کاربردهای دکوراتیو و نورپردازی مناسب است.
انواع دیفیوزر نور خطی از نظر شکل ظاهری
دیفیوزرها از لحاظ شکل ظاهری به انواع زیر تقسیم بندی میشوند:
- صفحه تخت: این نوع دیفیوزر در چراغهای خطی دارای سطح مقطعی صاف بکار میروند.
- لولهای: این نوع دیفیوزر در چراغهایی با سطح مقطعی لولهای مورد استفاده قرار میگیرند.
- مخروطی: این نوع دیفیوزر به منظور ایجاد نورپردازی نقطهای متمرکز کاربرد دارند.
کاربرد استفاده از دیفیوزر چراغ خطی چیست؟
حفاظت از منابع نوری، صرفه جویی در انرژی، کاهش بازتاب دیودها بر روی سطوح، ایجاد نور ملایم و جذاب، کاربردهای چندگانه و .. از کاربردهای دیفیوزر است.
انتخاب دیفیوزر مناسب بر چه اساس است؟
برای انتخاب دیفیوزر مناسب باید به کاربرد و نیازهای خود در نوع نورپردازی ملایم یا نقطهای توجه کنید. همچنین سازگاری با نوع چراغ، میزان نور و رنگ نور دلخواه و قیمت دیفیوزر چراغ خطی نیز در انتخاب و خرید دیفیوزر چراغ خطی فاکتورهای مهمی هستند.