مقالات صنعت برقی و روشنایی

داغ شدن لامپ ال ای دی و 5 دلیل اصلی آن

داغ شدن لامپ ال ای دی و 5 دلیل اصلی آن

داغ شدن لامپ ال ای دی یکی از مواردی است که می‌تواند مصرف کنندگان را با نگرانی مواجه کند. از آنجایی که امروزه انواع لامپ‌های ال ای دی در نورپردازی ویترین مغازه، منازل، محیط های اداری و ... استفاده فراوانی دارند، توجه به مواردی مانند علت داغ شدن سرپیچ لامپ، درجه حرارت لامپ ال ای دی، رایج ترین علت سوختن لامپ ال ای دی و .. بسیار حائز اهمیت است. گستردگی کاربرد و قیمت این محصولات روشنایی موجب اهمیت دلیل داغ شدن لامپ LED شده و اغلب کاربران را با این پرسش مواجه می‌کند که برای دفع حرارت ال ای دی چه کنیم؟

تکنولوژی بکار رفته در انواع لامپ‌ها موجب کاهش مصرف برق و افزایش طول عمر آن‌ها می‌گردد. در گذشته از لامپ‌های رشته‌ای با طول عمر کم استفاده می‌شد، اما امروزه با ورود انواع لامپ‌های ال ای دی مانند لامپ حبابی ال ای دی، لامپ استوانه ای ال ای دی، لامپ اشکی و شمعی و ... دیگر کمتر کسی به سراغ خرید لامپ‌های پرمصرف قدیمی می‌رود. حال در ادامه این مطلب از وب سایت فروشگاه ایران چراغ قصد داریم به علت داغ شدن لامپ ال ای دی بپردازیم.

دلیل گرمای داخل لامپ LED چیست؟

درحال حاضر تولیدکنندگان در تولید انواع محصولات روشنایی خود مانند چراغ نما چمنی، چراغ حیاطی و ... از لامپ‌های ال ای دی استفاده می‌کنند. با وجود مزایای فراوان این محصولات، اغلب افرادی که تصمیم به خرید یک چراغ پارکی که در آن لامپ LED بکار رفته است می‌گیرند، با این پرسش روبرو می‌شوند که آیا درجه حرارت لامپ ال ای دی بالا می‌رود یا نه؟

لامپ‌های ال ای دی به سبب تبدیل انرژی الکتریکی به نور از خود گرما تولید می‌کنند. این مسئله به دلیل هدر رفت بخشی از انرژی در هر تبدیل انرژی است. طی این پروسه نیز در اثر تبدیل انرژی الکتریکی به نور، قسمتی از انرژی الکتریکی به شکل گرما تلف می‌شود. این گرما درواقع بوسیله تراشه ال ای دی قرار داده شده در لامپ ایجاد می‌شود که یک ماده نیمه هادی بوده و از خود نور ساطع می‌کند.

در برخی مواقع ممکن است داغ شدن لامپ ال ای دی را، علت سوختن لامپ ال ای دی بعد از تعمیر و یا علت زود سوختن لامپ ال ای دی بدانید. اما بهتر است بدانید عوامل بسیاری می‌توانند علت زود سوختن لامپ ال ای دی باشند.

علت داغ شدن لامپ ال ای دی چیست؟

شاید بتوان دلیل داغ شدن لامپ LED را عدم نصب صحیح لامپ، سیم کشی نامناسب و ... دانست. اما در ادامه قصد داریم به رایج‌ترین و مهم‌ترین علت داغ شدن لامپ ال ای دی اشاره کنیم:

دمای بالای محیط

درصورتی که یک لامپ LED را در محیطی با دمای بالا قرار دهید، این لامپ گرمای بیشتری تولید می‌کند. برای نمونه قرارگیری پنل دور شیشه ال ای دی در معرض نور مستقیم خورشید یا اتاقی با دمای بالا می‌تواند سبب افزایش دمای لامپ ال ای دی شود.

جریان بیش از حد

یکی از اصلی‌ترین علت داغ شدن لامپ ال ای دی، جریان بیش از حد می‌باشد. جریان بیش از حد سبب افزایش دمای تراشه LED شده و در نتیجه باعث داغ شدن لامپ ال ای دی می‌شود. این مسئله نیز به سبب ولتاژ تغذیه بیش از حد و یا مقاومت نامناسب در مدار است.

ولتاژ تغذیه بیش از حد

درصورت بیش از حد بودن ولتاژ تغذیه، جریان بیش از حد لازم از تراشه عبور کرده و افزایش دمای لامپ رخ می‌دهد. لازم به توجه است که ولتاژ تغذیه مناسب برای انواع لامپ‌ها ال ای دی بوسیله تولیدکنندگان آن تعیین می‌شود. از همین جهت لامپ‌های کمپانی‌های گوناگون دارای ولتاژ تغذیه متفاوتی هستند.

اما اغلب لامپ‌های LED سازگار با ولتاژ 220 ولت می‌باشند. برخی مواقع نوسانات داخل شبکه برق نیز می‌تواند سبب کاهش یا افزایش این ولتاژ شود و این موضوع نیز یکی از دلایل و علت داغ شدن لامپ ال ای دی و قطعات داخلی آن است. برای جلوگیری از این مشکل بهتر است از یک محافط برق استفاده کنید.

مقاومت نامناسب در مدار

درصورتی که مقاومت کمتر از مقدار لازم و یا بیش از اندازه در مدار باشد، جریان نامناسبی از تراشه عبور خواهد کرد. با وجود مقاومت مناسب در مدار، جریان محدود شده و در مقدار متعادلی قرار خواهد گرفت.

کیفیت مدار درایور

یکی از مواردی که می‌تواند علت داغ شدن لامپ LED شود، مدار درایور لامپ است. اما در این حالت گرما در حالت نرمالی می‌باشد. گرمای بیش از حد درایور می‌تواند به سبب کیفیت پایین مدار درایور و یا استفاده از مداری با قدرت زیاد باشد.

برای دفع حرارت ال ای دی چه کنیم؟

بهترین روش برای جلوگیری از داغ شدن لامپ ال ای دی، خاموش کردن آن برای آن است که کمی خنک شود. اما با این حال ممکن است شما به تعمیر لامپ ال ای دی سوخته یا معیوب نیاز داشته باشید. حال درصورتی که به طور مرتب شاهد داغ شدن لامپ ال ای دی خود هستید می‌توانید از روش‌های زیر برای جلوگیری از داغ شدن لامپ LED خود استفاده کنید:

  • عدم قرارگیری لامپ در معرض نور خورشید
  • استفاده از مدار درایور با کیفیت
  • عدم قرارگیری لامپ در محیطی با هوای ناکافی
  • قرارگیری لامپ در محیطی با دمای نرمال
  • استفاده از لامپ با شار نوری مناسب
  • استفاده از ولتاژ تغذیه مناسب

آیا داغ شدن لامپ ال ای دی خطرناک است؟

در مواجه با داغ شدن لامپ ال ای دی و علت داغ شدن سرپیچ لامپ نیاز به نگرانی نیست. اگرچه دمای لامپ ال ای دی در زمان روشن شدن افزایش میابد، اما در اغلب مواقع بقدری بالا نمی‌رود که سبب آسیب و خطر شود.

بهتر است بدانید تمامی لامپ‌های بعد از روشن شدن و کارکرد در مدت زمانی خاص گرما تولید کرده و مقداری داغ می‌شوند. درحالت کلی هرچیری در جهان ضرف نظر از ماهیت آن، بخشی از انرژی مصرف شده را به شکل گرما تلف می‌کند. لامپ‌های LED نیز از این قاعده مستثنا نیستند و شما می‌توانید با مشاهده داغ شدن لامپ ال ای دی مدتی آن را خاموش کنید تا خنک شود.

با پیشرفت علم روش‌های جدیدی نیز برای کاهش درجه حرارت لامپ ال ای دی مانند هیت سینک و ... ایجاد شده است. همچنین تکنولوژی LED به عنوان یکی از جدیدترین فناوری‌های بکار رفته در لامپ همانند SMD، گرمای کمتری ایجاد می‌کند.

آیا امکان آتش گرفتن لامپ های LED وجود دارد؟

آتش سوزی در اثر داغ شدن لامپ ال ای دی و علت داغ شدن سرپیچ لامپ بسیار بعیید بنظر می‌رسد. البته درصورتی که لامپ مشکلات ساختاری داشته باشد می‌تواند به ندرت سبب آتش سوزی شود. آتش سوزی لامپ ال ای دی می‌تواند به دلیل نصب یا استفاده نادرست باشد.

آیا برند لامپ LED در جلوگیری از داغ شدن لامپ ال ای دی موثر است؟

بله شما در صورت خرید انواع محصولات روشنایی LED از برندهای باکیفیت از فروشگاه‌های معتبر مانند فرشگاه ایران چراغ دیگر نگران داغ شدن لامپ LED و علت داغ شدن سرپیچ لامپ نخواهید بود. برندهای بی کیفیت به دلیل نداشتن کیفیت خود موجب داغ شدن لامپ ال ای دی و در نهایت ترک لامپ و .. می‌شوند.