مقالات صنعت برقی و روشنایی

ال ای دی LED چیست و معرفی 10 نوع محبوب و پرکاربرد آن

ال ای دی LED

ال ای دی LED مخفف شده عبارت Diode Light Emitted است که به معنای ساطع کننده نور می‌باشد. ال ای دی را می‌توان به عنوان عضوی از اعضای خانواده دیودها دانست که زیرگروه نیمه هادی‌ها هستند. عبور جریان از LED سبب می‌شود تا مقداری از انرژی به صورت نور ساطع شود. لازم به ذکر است که این نور منتشر شده بستگی به ساختار فیزیکی و پوشش بدنه ال ای دی ها دارد. در نتیجه در برخی از آنها نور منتشر شده می‌تواند به حد غیرقابل مشاهده شدن نیز کم باشد. LED در گذشته تنها در سه رنگ آبی، قرمز و سفید تولید می‌شود.

این درحالی است که امروزه شاهد انواع رنگ‌های آن از جمله؛ فرا بنفش، بنفش، آبی، آبی سبز، سبز، سبز زرد، زرد، نارنجی، قرمز، قرمز تیره، مادون قرمز، سفید (خنک، گرم، طبیعی و…) و آر جی بی RGB می‌باشیم.

ما در ادامه این مطلب از فروشگاه ایران چراغ به معرفی هرچه دقیق‌تر این محصول پرکاربرد و نیز تاریخچه آن برای شما عزیزان خواهیم پرداخت. کافیست با ما همراه باشید؛

ال ای دی LED  چیست؟!

LED یک ساطع کننده نور است که امروزه با حذف محدودیت‌های رنگی و ارائه آن در رنگ‌های مختلف در بازار مورد کاربرد فراوان قرار گرفته است. از این محصول برای نورپردازی ویترین مغازه و فروشگاه‌ها، در منازل و ... استفاده می‌شود. مزایای بسیار زیاد LED ها یکی از دلایل اصلی محبوبیت آنها می‌باشد و از نمونه این مزایا می‌توان به مواردی مانند؛ نوردهی بالا، عدم نیاز به ولتاژ بالا برای راه اندازی، مقرون به صرفه بودن و امکان ولتاژ برخی از نمونه‌های آنها با دستگاه SMT اشاره نمود.

همانطور که گفته شد LED یک دیود با قابلیت تابش نور بیشتر است. لازم به ذکر است که در تمامی دیودها پس از عبور جریان، تابش نور رخ می‌دهد اما میزان این تابش بسته به نوع ساختار فیزیکی و پوشش بدنه متفاوت خواهد بود. در نتیجه برای دیده شدن برخی این نورهای تولید شده لازم است تا از دوربین‌های دیجیتالی نیز استفاده کرد. طول موج در این صورت در طیف مادون قرمز است و به آن LED مادون قرمز می‌گویند.اما زمانی که نور تولید شده در طیف رنگ نورهای مرئی قرار گیرد، می‌توان آن را به راحتی و با چشم غیر مصلح دید.

باتوجه به تمامی موارد گفته شده LED دارای انواع متنوعی است که در ادامه به بررسی آنها برای شما عزیزان پرداخته‌ایم؛

پاور ال ای دی Power LED

پاور ال ای دی Power LED

پاور ال ای دی ‌ها دارای توان روشنایی و مصرفی بسیار بالایی می‌باشند. توان مصرفی این نوع LED را می‌توان بیش از 0.5 وات تا 250 وات دانست. قیمت ال ای دی براساس کیفیت آن مشخص خواهد شد. اما باید توجه کنید که LED کیفیتی بالایی دارد که بتواند توان نوری بالاتری را نسبت به حرارت تولیدی خود ارائه نماید. POWER LED به صورت تک رنگ، سفید، RGB تولید و به بازار ارائه می‌شوند. رنج تولیدی این محصولات 1 تا 3 وات است. از موارد کاربرد آنها نیز می‌توان در تولید قاب هالوژن و روشناهایی موضعی اشاره نمود.

این نوع ال ای دی حرارت بسیار بالایی تولید می‌نماید و می‌توان این موضوع را یکی از اصلی‌ترین معایب آن نام برد. به همین دلیل است که برای جلوگیری از آسیب دیدن و سوختن آن از هیت سینک استفاده می‌شود. لازم به ذکر است که نصب این محصول به صورت SMD روی برد PCB انجام می‌گردد.قابل توجه‌ترین مزیت پاور ال ای دی میزان نوردهی بسیار مناسب این محصول است.  نوردهی نمونه‌های قدیمی آن بین 100 تا 110 لومن بوده ولی در تکنولوژی‌های جدید آن به 130،160 و 180 لومن رسیده است. دارای طول عمر بالایی است اما در صنایع روشنایی به وفور از آن استفاده می‌شود.

ال ای دی DIP

DIP LED

لامپ‌های ال ای دی 5mm  از نمونه محصولاتی هستند که با استفاده از ال ای دی دی آی پی تولید می‌شوند. به همین دلیل است که DIP LED با نام‌های دیگری همچون؛ میلی متری، اووال و کلاهی نیز در بازار معرفی می‌شوند. اگر بخواهیم در ارتباط با ساختار این محصول صحبت کنیم می‌توانیم به چیپ لامپ LED با دو، سه و یا چهار پایه بلند فلزی که درون یک پکیج پلاستیکی حباب مانند قرار دارد اشاره نماییم. کاربرد این دو پایه‌ها نیز برای اتصال می‌باشد.

این ال دی نوردهی بسیار پایینی دارد و جزو نمونه‌های اولیه ارائه شده به بازار است. DIP LED به شکل‌های استوانه‌ای و یا مکعبی به بازار عرضه می‌شوند. عبارت DIP نیز به معنای اینکه آنها بر روی بردهای سوراخ‌دار لحیم می‌شوند برای آنها انتخاب شده است.

ال ای دی SMD

ال ای دی SMD

SMD مخفف کلمه Surface Mounted Device است. این اصطلاح به تکنولوژی در ساخت محصولات الکترونیکی گفته می‌شود. این نوع ال ای دی دقیقا برعکس نمونه‌های DIP LED با لحیم کاری و با استفاده از سوراخ روی برد مدار چاپی نصب می‌شوند. این روزها شاهد استفاده از تکنولوژی SMD به میزان بسیار چشمگیری در لامپ‌های ال ای دی می‎باشیم. در تولید پنل بک لایت سقفی پرشین لایت SMD نیز شاهد استفاده از این تکنولوژی می‌باشیم. با افزایش کیفیت ساخت این نوع لامپ‌ها به میزان چشمگیری شاهد افزایش طول عمر و توان آنها هستیم. پد مخصوص مسی برای انتقال حرارت و داشتن دو یا چند پایه برای لحطیم کاری از نمونه دیگر ویژگی‌های آنهاست.

باید توجه نمود که کیفیت مس به کار رفته در این پد از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می‌باشد. عدم مرغوبیت مس مورد استفاده در آن می‌تواند سبب بروز مشکلات عدیده در انتقال حرات و کاهش طول عمر محصول شود. این لامپ‌ها قادرند تا با فشار نوری بالا با کمترین میزان مصرف انرژی، کیفیت نوری بالایی را ارائه نمایند.

ال ای دی COB

ال ای دی COB

COB LED مخفف عبارت Chips On Board که به معنای چیپ و یا تراشه‌های روی برد می‌باشد. در تولید COB ها شاهد استفاده از تعدادی چیپ SMD نصب شده با نظم و ترتیب خاص بر روی یک برد PCBو ماژول می‌باشیم. در نتیجه یک چیپ COB واحد به نحوی که در زمان روشن شدن به صوت یک پنل نمایان می‌شوند ایجاد می‌گردد. چراغ سی او بی  قادر به تولید نور فوق‌العاده زیاد است.

در برخی شرایط میزان نور تولید شده توسط این محصول حتی آزاردهنده می‌باشد. به همین دلیل است که می‌توان برای جلوگیری از آزردهندگی آن می‌توان از یک دیفیوزر به عنوان پخش کننده نور استفاده نمود. همچنین برخلاف چراغ‌های COB آنها را در سطح قرار نمی‌دهند. در نتیجه خیرگی نور کمتری ایجاد نموده و زاویه پرتو کمتری خواهند داشت.

ال ای دی ام سی او بی

ام سی او بی

multiple-cups/chips on board یا به صورت اختصاری همان MCOB از دیگر نمونه‌های LED است. MCOB به معنای قرار دادن چیسپ یا تراشه روی برد می‌باشد. در این فناوری از چند برد و یا یک برد دارای چندین قسمت استفاده می‌شود. هریک از این بردها و یا قسمت‌ها نیز نقش یک لامپ COB را دارند. که مجموع آنها در کنار یکدیگر قادر به ایجاد توان بالاتر و ساخت لامپ MCOB است.

لامپ ال ای دی رشد گیاه

لامپ ال ای دی رشد گیاه

در ساخت انواع لامپ LED توجه بسیار بالایی به حفظ محیط زیست شده است. به همین دلیل است که در این نوع لامپ شاهد کاهش میزان تولید انرژی حرارتی نیز می‌باشیم. لامپ ال ای دی رشد گیاه نیز از دیگر نمونه‌های LED ارائه شده در بازار می‌باشد. در این لامپ شاهد ترکیب دو طول موج قرمز و آبی در کنار یکدیگر می‌باشیم که به شدت برای رشد گیاهان مورد کاربرد می‌باشند. لازم به ذکر است که نور آبی مورد نیاز برای رشد سبزیجات و نور قرمز برای رشد گل‌ها مناسب است. با استفاده از پروژکتور رشد گیاه، محدودیت کاشت و رشد گیاهان در فضاهایی که نورگیر نیستند نیز از بین رفته است.

ال ای دی نئون

Neon LED

از دیگر نمونه‌های لامپ ال ای دی پلاستیکی NEON LED است که در صنعت تابلوسازی و موارد تزئینی مورد کاربرد است. از اصلی‌ترین مزایای این محصول قابلیت انعطاف‌پذیری آن می‌باشد.

LED بلوکی

LED بلوکی

در تولید ال ای دی ‌های بلوکی شاهد استفاده از چند ال ای دی پاور و یا SMD به صورت بلوک مانند و در ردیف‌هایی چندتایی در کنار یکدیگر هستیم. ال ای دی بلوکی اصولا در رنگ‌هایی متنوع تولید شده و برای دکوراسیون منزل، تولید تابلوهای چلنیوم، طراحی دکوراسیون مغازه‌ها و ... استفاده می‌شود.

ریسه LED

ریسه LED

در تولید ریسه ال ای دی شاهد استفاده از تراشه‌های LED هستیم که با فاصله یکسان و موازی روی PCB قرار می‌گیرند. این نوع LED به صورت متری در بازار عرضه می‌شود و تعداد چیپ‌های آن نیز بین 65 تا 185 عدد متغیر هستند. شما می‌توانید از این محصول پرکاربرد برای دکوراسیون‌ فضاهای بسته و باز بدون محدودیت استفاده نمایید.