اشتباهات نورپردازی یکی از مواردی است که در حوزه طراحی داخلی اهمیت فراوانی دارد و میتواند تاثیر چشمگیری در کلافگی و خستگی چشم داشته باشد. نورپردازی فضای داخلی را نمیتوان امری ساده در نظر گرفت و آن را تنها محدود به نصب یک چراغ زیبا و روشن کردن آن دانست. در نورپردازی داخلی عدم توجه به برخی فاکتورها میتواند منجر به مصرف انرژی الکتریکی بالا و افزایش هزینههای اضافی گردد. از طرفی اشتباهات رایج در نورپردازی داخلی میتواند روی خلق و خو و سلامتی افراد نیز تاثیری منفی برجای گذارد. با توجه به اهمیت ایجاد دید واضح و ضرورت روشنایی امروزه تکنیکهای نورپردازی مدرن با هدف بالا بردن زیبایی شناسی در فضا و ایجاد تجربهای دلنشین برای افراد بکار میروند.
فهرست مطالب
Toggleامروزه تجهیزات روشنایی LED جایگزین منابع روشنایی سنتی شده و سیستمهای هوشمند نیز امکان کنترل از راه دور را ایجاد کردهاند. اما برای دریافت نتیجه مطلوب باید برنامه ریزی و اجرای دقیقی درنظر گرفت. در غیر این صورت ممکن است اشتباهات رایج در نورپردازی منزل اثر معکوسی داشته و دیگر جلوه چشمگیر خود را نداشته باشد. در ادامه این مطلب از وب سایت فروشگاه ایران چراغ قصد داریم به رایج ترین اشتباهات نورپردازی بپردازیم.
اهمیت نورپردازی صحیح فضا
علاوهبر برق کشی ساختمان، از اهمیت نورپردازی مناسب در حوزه طراحی داخلی نمیتوان غافل شد. نور به عنوان یک عنصر اصلی میتواند روی محیط، عملکرد و جذابیت ظاهری فضا اثر بگذارد. نورپردازی ضمن افزایش دید و روشنایی، یکی از بخشهای مهم هر المان و ساختار است که زیبایی را چند برابر میکند. درواقع نورپردازی را میتوان یک پایه در هماهنگ سازی محیط های روزانه ما در نظر گرفت. نورپردازی از ظرافت جزئی فضای داخلی مسکونی تا نیازهای دقیق فضاهای کاری، نیرویی قوی در شکلگیری ماهیت فیزیکی و حال و هوای محیط اطراف ماست.
حال با این اوصاف اگر این نورپردازی به شکل اصولی و حرفهای انجام نگیرد میتواند اثر معکوس گذاشته و جذابیت بصری را حاصل نکند. اشتباهات نورپردازی مانند خیرگی نور میتواند سبب کلافه شدن و خستگی چشم افراد شود.
برخی اشتباهات رایج در نورپردازی داخلی شامل آلودگی نوری، عدم استفاده از رنگ نور مناسب، عدم توجه به نورپردازی تاکیدی و وظیفهای و بی توجهی به نور طبیعی و .. است. در ادامه به دیگر اهمیت نورپردازی صحیح در فضای داخلی اشاره میکنیم:
- حس و حال و فضا سازی
- هنر و خلاقیت
- سلامتی، تندرستی، بهبود خواب و خلق و خو
- بهره وری و تمرکز و کاهش خستگی چشم
- زیبایی شناسی و طراحی فضای داخلی با جذابیت بصری
رایج ترین اشتباهات نورپردازی
همانطور که گفته شد اشتباهات نورپردازی و مشکلاتی که در زمان نصب چراغ خطی و دیگر انواع چراغ بوجود میآید میتواند به شدت در حس و حال فضا و سلامت چشم افراد تاثیرگذار باشد. از اینرو توجه به این اشتباهات رایج در نورپردازی داخلی در اجرای نورپردازی صحیح بسیار اهمیت دارد. در ادامه به رایجترین اشتباهات نورپردازی اشاره خواهیم کرد:
استفاده از روش های سنتی نورپردازی به جای نورپردازی مدرن
معمولا چراغ سقفی توکار برای روشن کردن محدوده خود با تمرکز نور در سمت پایین بکار میروند؛ اگرچه این دست از چراغها مفید هستند، اما تنها نصب این چراغها نمیتواند محیطی زیبا و دلپذیر برای شما ایجاد کند. بهتر است برای عدم انجام اشتباهات نورپردازی، از این چراغها همراه با دیگر تجهیزات روشنایی مانند چراغهای آویز، چراغ خطی یا چراغ سقفی روکار نیز استفاده کنید. با این روش فضایی مناسب و کاربری به صورت دلخواه ایجاد کردهاید و از اشتباهات نورپردازی جلوگیری نمودهاید.
عدم استفاده از نورهای دیمری یا قابل تنظیم
عموم مردن تمایل کمتری به استفاده از چراغهای روشنایی با نور کم دارند. درواقع تجهیزات نوری صرف نظر از الزامات، همواره با حداکثر ظرفیت خود انتخاب میگردند که در نتیجه افزایش انرژی را به دنبال خواهند داشت. استفاده از لامپهای رشتهای به عنوان یکی از اشتباهات نورپردازی موجب مصرف بیش از حد برق و همچنین تولید گرمای زیاد خواهند شد.
کلید دیمر با قابلیت تنظیم شدت نور باعث افزایش طول عمر محصول روشنایی شما و کاهش مصرف برق خواهد شد.
عدم بهینه سازی مصرف انرژی
نصب بدون بررسی و برنامه ریزی چراغها یکی از دلایل مهم مصرف بیش از حد انرژی در محیط های مدرن به شمار میرود. این موضوع باعث به هدر رفتن انرژی و هزینههای سرسامآور قبضهای برق خواهد شد. یکی از اهداف اصلی فضاهای مدرن و جلوگیری از اشتباهات نورپردازی، بهینه سازی مصرف انرژی است.
از همینرو در زمان نصب لامپها باید اهداف و الزامات صرفه جویی انرژی را مدنظر قرار داد. به همین جهت استفاده از انواع لامپ حبابی، لامپ استوانه ای و ... ال ای دی به جای لامپهای فلورسنت در اولویت قرار دارد؛ زیرا ال ای دیها 80 درصد از انواع تکنولوژی لامپهای دیگر کارآمدتر هستند.
عدم توجه به تجهیزات روشنایی سازگار با محیط زیست
اکثرا در زمان انتخاب و طراحی نورپردازی در کسب و کارها، عامل حیاتی پایداری تجهیزات نوری نادیده گرفته میشود. وسایل روشنایی پایدار درواقع به آن دست از تجهیزاتی گفته میشوند که با محیط زیست سازگارند و هیچگونه اثر نامطلوبی در محیط زیست از خود برجای نمیگذارند. عدم استفاده از ال ای دیها به سبب کارآمدتر بودن، مصرف انرژی کم و عدم وجود عناصر سمی مانند جیوه، یکی از اشتباهات نورپردازی به شمار میرود.
انتخاب روشنایی بدون درنظر گرفتن ویژگی های نورپردازی
یکی از اشتباهات نورپردازی درنظر نگرفتن نکات مهمی همچون شار نوری، کنتراست، جهت، کیفیت و دمای رنگ نور است. برای نمونه انتخاب دمای رنگ نامناسب تاثیر فراوانی در حس حاکم بر فضا میگذارد. انتخاب چراغهای بیکیفیت نیز شما را مجبور به پرداخت هزینههای تعمیرات و تعویض کلید و پریز و چراغ به صورت مکرر خواهد کرد. از این رو برای جلوگیری از اشتباهات نورپردازی باید به بررسی این عوامل نیز پرداخت.
نصب تنها یک منبع نور
استفاده تنها از یک منبع نور برای فضا یکی از اشتباهات نورپردازی است که سبب تاریکی برخی نقاط محیط خواهد شد. در این حالت نمیتوان مناطق کاربردی مانند آشپزخانه را روشن نمود. برای نورپردازی صحیح در آشپزخانه باید ترکیبی از سه لایه نورپردازی به شکل نور تاکیدی، عمومی و نور وظیفه را مدنظر قرار داد.
انتخاب اشتباه اندازه منبع اصلی نور
یکی از رایجترین اشتباهات نورپردازی عدم برنامه ریزی مناسب برای روشنایی فضای داخلی است. انتخاب آویز یا لوستری کوچک در فضاهای بزرگ نه تنها نمیتواند نور مورد نیاز را تامین کند بلکه سبب بد جلوه دادن محیط هم میشود. شما باید با جمع عرض و ارتفاع اتاق به سانتی متر اندازه لوستر را محاسبه کنید و سپس اقدام به خرید لامپ اشکی و شمعی مناسب برای آن نمایید.
استفاده بیش از حد از نور وظیفه ای
چراغهای وظیفهای درصورت استفاده در جای صحیح بسیار کاربردی و زیبا هستند. برای نمونه این چراغها مانند چراغ کابینتی برای زیر کابینت، داخل سرویس بهداشتی و ... مناسب هستند؛ اما درصورت استفاده بیش از اندازه از نور وظیفهای فضای شما نامتناسب و آشفته بنظر خواهد آمد. برای جلوگیری از این اشتباهات نورپردازی بهتر است ابتدا بررسی کنید که چه مکانی برای نور وظیفهای مناسب است.
انتخاب نور ضعیف برای محیط های کوچک
شاید یکی از اشتباهات نورپردازی را بتوان عدم توجه افراد به نورپردازی در راهروها، داخل کمد و مکانهای کوچک دانست. اغلب افراد به نصب چراغی ساده همراه با یک سایه کفایت کرده و تلاش زیادی جهت یافتن وسایل خود در این مکانهای به علت کم نوری میکنند. شما میتوانید در این مکانها علاوهبر استفاده از چراغ روکار سقفی سنسوردار و دیگر چراغهای سقفی، از نوارهای باریک روشنایی مانند ریسه ال ای دی یا چراغها شارژی روکار نیز میتوان بکار برد.
عدم توجه به دمای رنگ چراغ ها
اغلب دمای رنگ نور نادیده گرفته میشود و این مسئله یکی از اشتباهات رایج در نورپردازی داخلی است. دمای رنگ چراغها در روحیه افراد تاثیر زیادی دارد و درصورت اشتباهات نورپردازی در این زمینه ممکن است فضای شما بی رنگ و روح بنظر برسد. شما با توجه به برخی فاکتورها مانند نوع فضا، رنگ دیوارها و دیگر تنظیمات میتوانید درجه حرارت و دمای رنگ را برای مکانهای خاص تعیین کنید. لازم به ذکر است چراغهایی با دمای رنگ بیشتر از 5000K نور خنک مایل به آبی و چراغهایی با دمای رنگ کمتر از 2700 تا 3000K نوری زرد مایل به گرم تولید خواهند کرد.
آیا استفاده از محصولات روشنایی تنها با هدف تزئینی نیز یکی از اشتباهات نورپردازی است؟
بله این چنین تصمیمان منجر به اتلاف انرژی و خلق روشنایی ناکارآمد در فضا خواهد شد. بنابراین در نورپردازی با چراغهای تزئینی به هیچ وجه نباید اغراق کرد و علاوهبر جنبههای زیبایی باید به موارد کاربرد نیز توجه نمود.
آیا فراموشی سایه ها نیز اشتباهات نورپردزای به شمار می رود؟
نصب یک چراغ در مکانی نامتناسب موجب ایجاد سایههای ناخوشایند و خرابی طراحی اتاق و همچنین آزار افراد خواهد شد. درنیتجه فراموش کردن سایهها نیز یکی از اشتباهات رایج در نورپردازی منزل است که باید با شبیه سازی منابع نوری و قرار دادن آنها در مکانها متفاوت و بررسیهای دیگر از ان جلوگیری نمود.