مقالات صنعت برقی و روشنایی

ابزارهای اندازه گیری در صنعت برق

ابزارهای اندازه گیری در صنعت برق

ابزارهای اندازه گیری در صنعت برق یکی از مهمترین ابزارها در این صنعت است که آشنایی با آن‌ها و کارکردن با این ابزارها از بایدها برای افرادی است که در این صنعت فعالیت دارند. استفاده از ابزارهای اندازه گیری در صنعت برق موجب می‌شود تا خطا در کارهای برقی به حداقل برسد و نتیجه  خروجی بسیار عالی داشته باشد.

به عنوان مثال نورپردازی در صنایع مختلف مانند نورپردازی روف گاردن، نورپردازی موزه و گالری، نورپردازی طلا فروشی و... از مواردی است که افراد باید با استفاده از ابزارهای اندازه گیری در صنعت برق بتوانند به بهترین نحو ممکن فرآیند نورپردازی را انجام دهند و از ایجاد اشتباهات نورپردازی جلوگیری کنند.

برقکاری در محیط‌هایی مانند محیط‌های صنعتی، ساختمان‌های مسکونی، طراحی و نصب تابلو برق‌ها و... نیازمند دقت بسیار بالا است و در صورت بروز یک اشتباه جزئی امکان اختلال در عملکرد سیستم‌های این محیط‌ها و برق‌گرفتگی و آتش‌سوزی وجود دارد. به همین دلیل اندازه گیری پارامترهای مختلفی مانند ولتاژ، فرکانس، جریان الکتریکی و... از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

در ادامه این مقاله از وب سایت فروشگاه ایران چراغ قصد داریم تا تمامی ابزارهای اندازه گیری در صنعت برق را به ما معرفی کنیم و عملکرد آن‌ها را در این صنعت مورد بررسی قرار دهیم. در ادامه همراه ما باشید تا با این تجهیزات بیشتر آشنا شوید.

پاورمتر

پاورمتر

پاورمتر یکی از ابزارهای اندازه گیری در صنعت برق است که برای اندازه گیری پارامترهایی مانند توان الکتریکی، انرژی، توان اکتیو، توان راکتیو، ضریب توان، جریان و ولتاژ مورد استفاده قرار می‌گیرد. یکی از انواع پاورمتر، پاورمتر تابلویی است که از آن برای اندازه گیری سنجش و مانیتورینگ پارامترهای متعدد در زمینه توان و انرژی در صنایع مختلف استفاده می‌شود.

این ابزار در صنایعی مانند صنایع برق، کارخانجات، ست ترانسفورماتورهای قدرت تک فاز و سه فاز و... کاربرد فراوانی دارد.

آمپرمتر

آمپرمتر

یکی دیگر از تجهیزات و ابزارها برای اندازه گیری پارامترهای مهمی مانند جریان الکتریکی آمپرمتر است. در صورتی که بخواهیم جریان موثر در مدار و یا جریان عبوری از یک مدار الکتریکی را اندازه گیری کنیم، از آمپرمتر استفاده می‌کنیم.

آمپرمترها به صورت سری و یا به صورت موازی در مدار متصل می‌گردند. آمپرمترها در دو نوع وجود دارند. نوعی که برای اندازه گیری جریان متناوب مدار مورد استفاده قرار می‌گیرد آمپرمتر AC و مدل دیگر که برای سنجش جریان مستقیم مورد استفاده قرار می‌گیرد نوع DC نام دارد. این وسیله در صورتی که میدان مغناطیسی نیز در مدار وجود نداشته باشد به طور صحیح عمل کرده و می‌تواند جریان را اندازه گیری کنند. از طرفی نسبت به دیگر تجهیزات مانند گالوانومتر از دقت بیشتری برخوردار است.

ولت متر

ولت متر

ولت متر نیز یکی از ابزارهای اندازه گیری در صنعت برق است که به منظور سنجش میزان ولتاژ در مدار مورد استفاده قرار می‌گیرد. این وسیله همیشه باید به صورت موازی در مدار نصب گردد و همانند آمپر متر در دو نوع AC و DC وجود دارد.

ولت متر در دو نوع عقربه‌ای و دیجیتالی وجود دارد. ولت متر عقربه‌ای میزان ولتاژ در دو سر مدار را به صورت عقربه بر روی یک عدد نشان می‌دهد. اما ولت سنج و یا ولت متر دیجیتالی با استفاده از سیستم تبدیل آنالوگ به دیجیتال، میزان ولتاژ را به صورت عدد بر روی صفحه نمایش خود نشان می‌دهد. ولت مترهای دیجیتالی از دقت بیشتری برخوردار هستند.

فرکانس متر

فرکانس متر

از فرکانس متر برای اندازه گیری میزان فرکانس در مدار استفاده می‌کنیم. این دستگاه بیشتر به صورت عقربه‌ای تولید شده است و فرکانس یک مدار را در یک محدوده گسترده می‌تواند اندازه‌گیری کند.

از انواع فرکانس متر می‌توان به مدل زبانی (ارتعاشی)، دیجیتالی و عقربه‌ای اشاره کرد. از فرکانس متر زبانی برای اندازه گیری فرکانس در محدوده کم و متوسط استفاده می‌شود زیرا دقت بسیار بالایی را نسبت به دو مدل دیگر دارد. فرکانس متر دیجیتالی نیز دقت خوبی را برای اندازه گیری دارد. فرکانس متر ارتعاشی در مقابل عقربه‌ای در برابر عوامل خارجی، مقاومت بهترین را از خود نشان می‌دهد.

این نکته را باید در نظر داشته باشید که فرکانس متر به صورت موازی در مدار متصل می‌شود. فرکانس متر عقربه‌ای بیشتر در نیروگاه‌ها و تابلوهای پست توزیع مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وات متر

وات متر

از وات متر به عنوان یمی از بازارهای اندازه گیری در صنعت برق به منظور اندازه گیری توان حقیقی مصرف‌کننده‌ها در شبکه‌های بزرگ برقی استفاده می‌شود. این ابزار از یک سیم‌پیچ جریانت و یک سیم‌پیچ ولتاژ تشکیل شده است که سیم پیچ جریان به صورت سری و سیم پیچ ولتاژ به صورت موازی در مدار متصل می‌شود.

وات متر دیجیتالی یکی از محبوب‌ترین انواع دات مترها است که توان اندازه گیری شده را به صورت عددی بر روی صفحه نمایش دیجیتالی خود نشان می‌دهد.

مولتی متر

مولتی متر

مولتی متر همانطور که از نامش پیداست می‌تواند چند پارامتر را به طور همزمان اندازه‌گیری کند. به جای اینکه چند مدل از ابزارهای اندازه گیری در صنعت برق را تهیه کنید می‌توانید یک مولتی کمتر را خریداری کرده و با استفاده از آن تمامی پارامترهای مهم در صنعت برق را اندازه گیری کنید. این کار هزینه‌های شما را کاهش داده ولی کار شما را راحت‌تر می‌کند.

مولتی متر می‌تواند پارامترهایی مانند جریان و ولتاژ و فرکانس را اندازه گیری کند.

سنکروسکوپ

سنکروسکوپ

تاسیساتی که دارای ژنراتور موازی هستند لازم است تا برای اندازه گیری از سنکروسکوپ استفاده نمود. این دستگاه در نیروگاه‌های برق به صورت موازی با شبکه متصل شده و زمانی که برق شهر قطع می‌شود، سنکروسکوپ، ژنراتورها را فعال کرده و از این طریق  می‌توانند برق مجموعه را تامین کنند.

وارمتر

وارمتر

برای اندازه گیری توان راکتیو در صنعت برق از دستگاهی به نام وارمتر استفاده می‌شود که شباهت زیادی به وات متر دارد. اما مهمترین تفاوت این دو وسیله در این است که در زمان اتصال وارمتر به مدار باید بین جریان سیم‌پیچ ولتاژ و سیم‌پیچ جریان، 90 درجه اختلاف فاز وجود داشته باشد. این ابزار در مدار به صورت سری و موازی وصل می‌شود.